Opstellingen

Ontmoeting met jezelf tijdens een opstelling

Wil je graag je gevoelens, gedrag of gedachten veranderen? Of wil je je graag verder ontwikkelen in relaties of werk en je lichamelijk of geestelijk prettiger voelen? Kom dan eens naar een groepsbijeenkomst “Ontmoeting met jezelf” of volg een individuele sessie rond dit thema.

Wat houdt de methode “Ontmoeting met jezelf” in?

Iedereen heeft onvervulde verlangens. Wensen die je graag waar wil maken, maar waarop belemmeringen rusten, waardoor het niet lukt ze te realiseren. Tijdens een ontmoeting met jezelf staat een van jouw onvervulde verlangens centraal. We onderzoeken waarom je dit verlangen nog niet hebt kunnen waarmaken.

Met deze methode, die ook wel “Opstelling van het verlangen”  (IZR methode) wordt genoemd, kijk je als het ware in een spiegel. Die spiegel toont wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Je ontmoet vergeten delen of gebeurtenissen uit het verleden komen in een ander daglicht te staan. Zo ontdek je je overleefmechanismen; het gedrag dat je in het verleden ontwikkeld hebt om je tegen pijnlijke gebeurtenissen te beschermen. Je krijgt inzicht hoe dit gedrag het realiseren van je huidige verlangens blokkeert. En je ontdekt hoe je dit gedrag los kunt laten om in vrijheid keuzes te maken.

Ontmoeting met jezelf tijdens een opstelling

Hoe gaan we te werk?

De methode werkt met zogenaamde opstellingen. Twee soorten opstellingen zijn mogelijk; groepsopstellingen of individuele opstellingen. Beide methoden starten met het verwoorden van de wens die je wil realiseren (je onvervulde verlangen). Tijdens een individuele sessie wordt elk woord uit je verlangen op een “vloeranker” geschreven. Jij geeft vervolgens alle ankers een plek op de grond. Tijdens een groepsopstelling vraag je voor elk woord uit je verlangen iemand uit de groep dit woord te vertegenwoordigen / resoneren. Vervolgens plaats je die persoon in de ruimte.

Na het neerleggen van de ankers of het plaatsen van personen in de ruimte ontstaan gevoelens en dialogen / interacties die je informatie over jouw innerlijke wereld geven. Hierdoor wordt duidelijk welk gedrag jou blokkeert en zorgt ervoor dat jouw verlangen steeds meer van deze belemmeringen ontdaan wordt. Doorzien wat je tegenhield maakt het mogelijk om onverwerkte gebeurtenissen te erkennen en te accepteren, waardoor je leert je wensen echt waar te maken.

Dr. Franz Ruppert, psychotherapeut Munchen, trauma en hechtingstheorie, Interakt in Tiel, onze methode

Hoe werken woorden?

Met woorden kunnen we onze innerlijke ideeën, gevoelens en gedachten uiten en met anderen te delen. Ze werken echter niet alleen van binnen naar buiten, maar evenzogoed in omgekeerde richting. Woorden kunnen iets dat onbewust in je heeft liggen sluimeren wakker maken; opeens herinner je je een naam, krijg je een inzicht, worden er bepaalde gevoelens opgeroepen of komt er een goed idee naar boven.

Wanneer mensen een wens verwoorden, zijn ze zich er lang niet altijd van bewust wat ze zeggen, hoe goed ze misschien ook hebben nagedacht over hun verlangen. Dat komt omdat woorden als topjes van een ijsberg zijn: het grootste deel van de specifieke betekenis die een woord voor iemand heeft, bevindt zich onder het oppervlakte van het bewustzijn en slechts het topje van de ijsberg (de betekenis waarvan deze persoon zich bewust is) steekt erboven uit. Het gesproken of geschreven woord staat niet op zichzelf, maar is verbonden met die diepere, onbewuste betekenis / ervaring. Levenservaringen en gebeurtenissen geven kleur aan een woord en bepalen voor een groot deel de betekenis ervan voor deze persoon die het gebruikt in haar / zijn verlangen. In elk woord, in elke zin die je spreekt of schrijft, resoneert een diepere ervaringswereld mee, of je je die nu wel of niet bewust herinnert: alle gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, alle relaties die je hebt (of hebt gehad) en alle ervaringen die je hebt opgedaan zijn onbewust verbonden aan een bepaald woord en geven dat woord een specifieke betekenis voor jou.

Hoe werken woorden?

Meld je aan, of maak een afspraak

Opstellingsbijeenkomsten 2024

24 mrt, 10.00 – 17.00u

25 apr, 19.00 – 22.00u

28 mei, 19.00 – 22.00u

24 jun, 19.00 – 22.00u

Inloop: 15 minuten voor aanvang

Waar: Echt (exacte locatie afhankelijk van het aantal deelnemers)

Kosten:

Deelnemer met een wens / verlangen: € 65,-

Deelnemer-resonant: € 40,-

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tijdens mijn burn-out heb jij me de handvaten gegeven om er weer bovenop te komen, ik heb er veel aan gehad, en nu nog steeds! Dankjewel daarvoor!

– Sarina –